Farsangi időszak – báli ajánló

A farsang időszaka január 6.-án, Vízkereszt ünnepe után kezdődik, és hamvazószerdáig tart. A néphagyományban ilyenkor már a télbúcsúztatást várták, lélekben elköszöntek a fagyos időszaktól, és készültek a kerti munkákra, a jó időre, a megújulásra és a tavaszra. A tél végét hangos ünnepléssel, mókázással töltötték, amely faluhelyen vigasságokkal, regöléssel, jelmezekkel, álarcokkal, és szalmabábu égetéssel zajlott. A társadalom “felsőbb rétegei” pedig bálokat rendeztek, ahol ugyancsak divat volt a beöltözés, de csak korlátozottabb formában, főleg álarcokkal.

Ezeken a rendezvényeken sok esetben híres zenekarok, kamaraegyüttesek szolgáltatták a zenét (komolyzenét), és bálozóknak az etikettnek megfelelően kellett viselkedni. A hölgyek táncrendet használtak, ahová szigorúan bevezették a különböző táncokhoz annak a férfinak a nevét, akinek azt a táncot ígérték. Most ismét “divatba jött” a bálozás, sok helyen tartanak ilyen rendezvényeket, akár rendhagyó jelleggel is. Van köztük olyan, amelyre már hónapokkal előtte elkezdik a készülődést.

Magyarországon az alábbi rendezvényeket ajánljuk a teljesség igénye nélkül:

  1. 2017. március 11.- Mariott Hotel – OROSZ BÁL

Kilencedik alkalommal rendezzük meg a Budapesti Orosz Bált, amelyet hagyományosan a Nőnap jegyében szervezünk. Az elmúlt nyolc alkalom egyértelműen bebizonyította, hogy ez a bál a legelegánsabb magyarországi orosz rendezvény – ezt a színvonalat meg kívánjuk tartani 2017-ben is. Örülünk, hogy nem csak az orosz anyanyelvűek a bál vendégei, hanem a magyarokon kívül egyre többen érkeznek más országokból is. A Budapesti Orosz Bál szervezői egyértelműsíteni szeretnék: ez egy multikulturális művészeti esemény, ahol a tánc, az ének, a kulináris élvezetek alapján találkoznak egymással a vendégek, akiknek a szervezők igyekeznek feledhetetlenné tenni az estélyüket. 2017 érdekessége, hogy első alkalommal hívtunk meg tatár művészeket, akik látványos orosz és tatár műsorral szórakoztatják a vendégeket.”A bécsi báli szezon fénypontja január és február. A farsangi bálok régi hagyománya a városban még ma is tovább él. A keringő dallamainak háromnegyedes ütemére táncolnak, az oldaltermekben azonban a változatosság kedvéért a diszkózene ütemére is ropják. (www.programturizmus.hu)

2. Háry estély – Budapest, Operaház, 2017. február 25., 20.30 órakor

A 2014-es Ezüst Rózsa Bált a jubiláns szerző, Richard Strauss operájának, A rózsalovagnak ajánlottuk. 2015 farsangját ugyancsak az operaházi bál koronázta, ezúttal a Faust-évad jegyében, tavaly pedig Shakespeare-művek és -témák dominálták az eseményt. Ahogy először a sport, aztán a tudomány, majd a kereskedők világa, úgy most a minket fegyverrel védelmezőké az a szféra, amelynek legfontosabb személyiségeit invitáljuk az Operába művészvendégeink és az Opera támogatói köre mellé. Az Estély a Magyar évad okán Háry János félig harcos, félig mesebeli világába bújtatja az ünnepi műsort, ám megőrzi karitatív célját is: folytatjuk a mentőautó-projektet. Másnap délelőtt pedig újra hátrányos helyzetű gyermekeket látunk vendégül a Morzsapartin: Humperdinck meseoperáját, a Jancsi és Juliskát láthatják majd a Klauzál Lions Club jóvoltából. Vesselina Kasarova, Angela Gheoghiu és Plácido Domingo után 2017-ben Ildebrando d’Arcangelo és Aleksandrs Antonenko a két sztárvendég. (forrás: www.opera.hu)

3. Mohácsi Busójárás 2017 – február 23 – február 28. – Mohács

A busójárás a népi hagyományokat éleszti újra, fantasztikus programokkal, felvonulással, hagyományos gasztronómiai választékkal és kísérőprogramokkal várja az oda látogatókat. További információ: mohácsi busójárás

A bécsi báli szezon több mint 2.000 órányi táncmulatságot kínál.

A hivatalos farsangi időszak kezdetén a báli idény nyitó rendezvénye a Városházán rendezett Bécsi Vöröskeresztes Bál (2016.11.11.). Szilveszterkor a Hofburgi Szilveszteri Bálon a vendégek pazar környezetben táncolnak át az új esztendőbe.

Ugyancsak a Hofburgban rendeznek meg számos további neves bált is: például a Vadászbált (2017.01.30.), az Orvosbált (2017.01.28.) és a Jogászbált (2017.02.25.). Különösen hangulatos a Kaffeesiederball (a kávémérők bálja) (2017.02.17.). Minden évben kereken 6000 látogatót vonz a bécsi Hofburgba és a Redoutensäle termeibe.

Már régóta legendássá vált a Bécsi Állami Operaházban megrendezésre kerülő Operabál (2017.02.23.). Ezen a napon egyedülálló lehetőség nyílik arra, hogy a Ringstraßén álló híres operaházat ne csak a nézőtérről lássuk, hanem a zenei világ sok sztárja között a színfalak mögé is betekintsünk.

operabál

A Bécsi Zeneegyletbe a Bécsi Filharmonikusok várják báljukra (2017.01.19.) az érdeklődőket. A világhírű zenekar zenészeit e rendezvényen csak a megnyitó alkalmával találjuk hangszereik mellett. Hiszen a Bécsi Filharmonikusok is szeretnék egyszer ropni a táncot.

A legédesebb bál a Wiener Konzerthausban megrendezett Bonbon Bál (2017.02.24.). A bál vidám, oldott hangulatáról ismert. Hajdanában a bécsi Kursalonban a Strauß testvérek ünnepelték legnagyobb sikereiket, manapság a Johann Strauss Bálon táncolnak itt a keringő ütemeire (2017.02.18.).

A Bécsi Fiúkórus Bálján (2017.01.27.) nem csak keringőzni lehet. Az idei vendégország ugyanis Brazília, így a zenei kínálatban sok-sok szamba és bossa nova is szerepel. A bált természetesen a Bécsi Fiúkórus egy fellépése nyitja meg.

A Virágbálon (2017.01.13.) virágtengerré változik a Városháza. Városházán rendezik meg az a Tudományok Bécsi Bálját (2017.01.28.), amely egyesíti az kutatás és felsőoktatás egész bécsi világát a maga sokszínűségében, nemzetköziségében és.”